Elk jaar minimaal 400 studentenwoningen erbij en voor iedere student een goede woonplek. Dat is het doel van de gemeente Rotterdam in samenwerking met verschillende onderwijsinstellingen, verhuurders en studentenorganisaties. Ze werken samen aan het Uitvoeringsplan Studentenhuisvesting 2023-2026.
Naats de realisatie van meer woningen wil Rotterdam bestaande woningen voor studenten ook verbeteren. Men werkt aan een plan dat zich richt op betaalbaarheid, exploitatie, verhuur en aanwezigheid van voorzieningen.
''Er is een enorm tekort aan woonruimte voor studenten. Met dit actieplan willen we dit probleem te lijf gaan'', zegt wethouder Chantal Zeegers (Bouwen, Wonen en Klimaat). ''Rotterdam is één van de grootste studentensteden van Nederland, met jaarlijks meer dan 100.000 studenten aan een mbo-, hbo of wo-opleiding. Die studenten willen we graag behouden. Ze brengen enorm veel talent en kennis naar onze stad én ze zorgen ook voor reuring en levendigheid. We willen een stad zijn waar studenten zich thuis voelen. Voldoende goede en betaalbare huisvesting is dan een must.''
Er is de afgelopen periode al aardig wat gebouwd en er komen nog meer woningen bij. Zo zijn er 231 studentenwoningen aan de Westewagenstraat bijgekomen en 87 studentenwoningen aan de Glashaven. Op campus Woudestein zijn plannen voor de realisatie van circa 360 studentenwoningen. En in het Brainpark worden de komende jaren honderden woningen voor studenten gebouwd. Verder is het de bedoeling om kamerhuur bij een hospita te stimuleren, onder andere door er meer bekendheid aan te geven. Omdat Rotterdam het tekort aan studentenhuisvesting niet alleen kan oplossen, doet Rotterdam ook een beroep op regiogemeenten als Capelle aan den IJssel en Schiedam om meer studentenwoningen te bouwen.